Jaka instalacja gazowa do 1,6 ? i czy to się sprawdza ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baczek
    Classic
    • 2007
    • 1

RomanS, Jak podszybie jest zle zalozone, to woda wplywa przez filtr przeciwpylkowy do auta. Sama obudowa filtra ma tez taka uszczelke od spodu, ktora z czasem przestaje spelniac swoja funkcje.
  • krs
    Classic
    • 2006
    • 28

Witam wszystkich posiadaczy czeszek
    Jestem świerzy na forum więc wszystkich serdecznie witam i pozdrawiam.
    Mam swoją czeszkę od roku jest to 1,6 - 101km produkcja 2002r. Jestem bardzo zadowolony bo absolutnie nic, ale to nic złego się nie dzieje. Jedyna rzecz to PB, cena mnie dobija, a robę około 4 tkm miesięcznie. Rozwarzam zagazowanie mojej czeszki instalką BRC SEC...24. Miałem kiedyś służbowego Lanosa na gaz i było tragicznie, śmerdziało i nic nie jechał. Jeśli w skodzinie ma być tak samo to się pochlastam , bo skodzia jest jak narazie igła. Możecie mi poradzić czy warto pchać się w gaz i czy BRC to dobry wybór? Czy znacie gdzieś w okolicach Szczecina dobrych gazowników godnych polecenia?

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

świeży :wink:
      BRC sequent 24 - dobry wybór.
      nic nie śmierdzi, jeździ całkiem fajnie, spalanie w granicach 7-8 LPG.
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• nosferatus
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 601

ja również polecam gaz- nie śmierdzi i straty na mocy nie ma ogromnej pod warunkiem,że to będzie sekwencja - tą która ja mam moge polecić w 100%.
        Silnik BFQ + sekwencja KME
        CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
        Hertz HSK 165
        Hertz DBX 250
        KICX Kap 45
        KICKER ZX 200.2
        Kable - Dietz, Caliber
        Kondzio 1F
        wygłuszenie drzwi

Komentarz

• tomi98
          Rider
          • 2004
          • 564

ja mam Landi Renzo Omegas i jestem bardzo zadowolony :lol:
          praktycznie nie ma różnicy czy jadę na lpg czy Pb
          jak gaz to tylko IV gen.

krs najważniejsze przy instalacji to porządny zakład , przed montażem zwracaj uwagę jak montują w innych autach :!:

ja mogę polecić mojego gazownika , gość zna się na rzeczy tylko ze Szczecina masz ok. 180 km - jeżeli chcesz mogę podać namiary :wink:

Komentarz

• krs
            Classic
            • 2006
            • 28

szczerze mowiąc wolałbym coś na miejscu. Lepiej z servisem i gwarancją wrazie awarii. W Szczecinie też jest duża firma zakładająca Landi Renzo jutro obadam, pogadam i się zobaczy gdzie lepiej.

Komentarz

Mogę ci polecić instalacje firmy E L P I G A Z , rozwiązanie sprawdzone na własnej skórze.
              Instalacja sekwencyjna Elisa na silniku 1.6 16V Ecotec Ford.

Komentarz

• jotka
                Drive
                • 2006
                • 66

Zamieszczone przez desmo
                Mogę ci polecić instalacje firmy E L P I G A Z ,
                a ja z kolei odradzam to dziadostwo AG SGI, miałem kiedyś w P406.

Komentarz

• krs
                  Classic
                  • 2006
                  • 28

Tak więc pośmigałem :P i podzwoniłem po gazownikach. Poszukiwania zawęziłem do LANDIRENZO OMEGAS i BIGAS. Słyszeliscie o BIGAS-ie? ponoc ciszej chodzi od omegasa, a cena ta sama. Tomi98 jak u ciebie ten omegas się sprawdza ? ile km już na nim zrobiłeś ? czy musiałeś jechać już na regulację? i czy kontrolka silnika się zapala jak u posiadaczy BRC?

Komentarz

• nico21
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 2640
                    • Volkswagen

krs, ja mam omegas`a i kontorlka tez mi sie zapala:/ Niestety mam 2.0 benzyne i ten silnik jest niechetny na zagazowanie - trzeba jezdzic co jakis czas na regulacje niestety:/
                    DACAR.team

Komentarz

• look
                      Drive
                      • 2005
                      • 73

Posiadam instalacje gazową BRC Sequent 24, autem jeździ się jak na benzynie, drobne problemy pojawiają się tylko gdy silnik jest nie rozgrzany, przy zbyt niskich obrotach na "luzie" potrafi zgasnać, spalanie:
                      trasa: 9 litrow/100 km
                      miasto: 12 litrow/100 km

Zastanawiam się czy przy "pełnym Sequencie" spalanie byłoby niższe? "Pełny Sequent" ma inne wtryskiwacze, ale i różnica w cenie 1000 zł,

Komentarz

• tomi98
                        Rider
                        • 2004
                        • 564

otóż gaz zakłądałem w czerwcu 2004 przy przebiegu 40kkm , długo się zastanawiałem czutałem , rozmawiałęm z gazownikami , użytkowanikami itp. słyszałem kilka niepochlebnych opinii o Bigasie, BRC - natomiast nikt złego słowa nie powiedział na LR omegas, znalazłem dobry zakład i decyzja zapadła. Do tej pory mam na gazie 47kkm ( aktualny przebieg 87kkm ) i silniczek bardzo dobrze pracuje na gazie. Kilka rutynowych przeglądów było, nic nie wymianio w instalacji bo nie było potrzeby.
                        Byłem w sumie 2 razy ponad plan - ponieważ czułem, że troszku słabo ciągnie - okazało się , że przyczyną było zbyt niskie ciśnienie na reduktorze, szybka regulacja i po kłopocie. Dlatego polecam omegas-a i to na tyle !!!

i najważniejsze znajdż dobry zakład - dlatego , że nawet z najlepszą instalacja mogą być kłopoty jak założą partacze :!:

Komentarz

• huwe
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 976

Zamieszczone przez krs
                          i czy kontrolka silnika się zapala jak u posiadaczy BRC?
                          NIE ma prawa się zaświecać!! jak się świeci to jest skopany program, lub elektronika sterująca silnikiem ( np sonda lambda)
                          kochani!! jak ktoś jeździ na BRC 24 SQU i ma zaświeconą kontrolkę CHECK to niech zasuwa do gazownika w celu usunięcia tego niedomagania.
                          Przy zasilaniu LPG poprzez sekwencję skład mieszanki jest dobierany optymalnie. ten układ nie jest nawet ( niekiedy- tzn przy programowaniu musi być , ale w trakcei użytkowania niekoniecznie) podpinany po sondę lambda( jak w starszych generacjach gazówek - gdzie sondę oszukiwano modularem). dane , które ona zczytuje ( skład spaliny) jest przekazywany do ECU fabrycznego. a tylko fabryczny ECU wywala CHeCK-a.
                          Kolego look
                          do gazownika, który Ci to montował :
                          w BRC24SQU można ustawić dwa rodzaje przejścia z pb na lpg:
                          1. po wskoczeniu przez silnik na określone obroty ( około 1800 - przejście na spadających obrotach)
                          2. po uzyskaniu przez silnik określonej temperatury ( około 30 stopni )- nie zauważasz przejścia - sam robi klik i w kolejności zapłonu w cylindrach przechodzi płynnie na LPG
                          najprawdopodobniej masz ustawione przeskoczenie z obrotów- i przy zimnym silniku może się jak najbardziej zdarzyć, że ci po prostu "zalewa silnik".
                          co do spalania : chyba ciut mniej powinna żreć. tak o litra mniej :wink:
                          w każdym razie : jeśli silnik ci gaśnie na jałowym przy sekwencji to ewidentnie jest skopany program. wizyta u gazownika i z grubej rury : tak K(piiiii)a nie może być!!
                          " pełny sekwent a'la BRC nie ma inych wtryskiwaczy, tylko inną centralkę: 24 obsługuje silniki 3 i 4 cylindrowe, zaś "pełna" wersja do 8 cylindrów- no i ma jeszcze bogatsze możliwości diagnostyczno - programowe.
                          look- jak widzę Kraków - najlepiej wycieczka do Tarnowa do Czakramu - na pewno usuną dolegliwości ( w końcu jakby nie było serwis główny BRC)
                          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• look
                            Drive
                            • 2005
                            • 73

Zamieszczone przez huwe
                            Kolego look
                            do gazownika, który Ci to montował :
                            w BRC24SQU można ustawić dwa rodzaje przejścia z pb na lpg:
                            1. po wskoczeniu przez silnik na określone obroty ( około 1800 - przejście na spadających obrotach)
                            ...
                            co do spalania : chyba ciut mniej powinna żreć. tak o litra mniej :wink:
                            w każdym razie : jeśli silnik ci gaśnie na jałowym przy sekwencji to ewidentnie jest skopany program. wizyta u gazownika i z grubej rury : tak K(piiiii)a nie może być!!
                            Nie gaśnie sam z siebie tylko w specyficznej sytuacji, gdy obroty spadają poniżej 1100 i wrzucam luz, np: gdy dojezdzam do skrzyżowania, byłem zaskoczony bo IV generacja a tu takie jaja, teraz wcześniej wrzucam luz.
                            Jeśli chodzi o spalanie to przy spokojnej jeździe spala litr mniej, :|. Sam nie wiem co o tym myślec.
                            " pełny sekwent a'la BRC nie ma inych wtryskiwaczy, tylko inną centralkę:
                            ...
                            jednak ma, Sequent 24 ma włoskie wtryskiwacze, a pełny ma japońskie. Te drugie są przy okazji cichsze.
                            look- jak widzę Kraków - najlepiej wycieczka do Tarnowa do Czakramu - na pewno usuną dolegliwości ( w końcu jakby nie było serwis główny BRC)
                            Instalacja była sprawdzana w serwisie BRC w Krakowie, potwierdzili ze jest wyregulowana dobrze.

Komentarz

• huwe
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 976

look, nie ma specyficznycj sytuacji w trakcie jazdy. silnik ma banglać cały czas, a Ty nie masz zajmowac się myśleniem : zgaśnie czy nie.
                              jest na pewno coś nie tak z dawką gazu na zejściu na jałowe. masz gwarancję - wal do serwisu.
                              co do japońskich wtrysków: pojawiają się w czakramie jak murzyn na pasach: pojawiam się i znikam.....

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Jak czytam, ze auto przy dojezdzie do skrzyzowania gasnie, to mi sie przypominaja czasy Poloneza na LPG, gdzie cos takiego dzialo sie co chwile, zaden serwis nie wiedzial co zrobic, az w koncu wymyslono, ze silnik za duzo powietrza dostawal :lol: Ale tam niczym nie sterowal komputer, nawet LPG bylo na dwoch elektrozaworach i tyle :twisted:

W IV generacji nie ma prawa cos takiego sie dziac :diabelski_usmiech
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 976

dokładnie Maicroft, dokładnie.
                                  jak miałem lpg w baleno, to tez stwierdzili, że za dużo powietrza szło na silnik.... najpierw poszła tektura na dolot powietrza, a jako, że się rozmiekała z czasem, to w dolot wsadzono mi opakowanie po jakims leku i drogą prób i błędów nawiercano kolejne dziurki. tylko miałem zonka, jak raz w trasie mi to "cóś" wypadło i nagle poszła odpowiednia ilość powietrza. kichnął w filtr, że aż miło :x .
                                  potem sam doszedłem, że wystarczyło przełożyć wężyk , którym menda ciągnęła powietrze na jałowym bliżej miksera.
                                  ale przez pół roku jeszcze jeżdżąc oktawką miałem głupie odczucie, że jak spuszczę na luz to zgaśnie.....
                                  kolego look, jek chcesz to na PW moge Ci podać nr telefonu do kolegi, który:
                                  - montuje BRC
                                  - ujeżdża oktawke 1,6AEE na squ 24.
                                  ustalisz sobie z nim ile to może palić, czy mu gaśnie, itp, itd.

Komentarz

• look
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 73

Zamieszczone przez huwe
                                    kolego look, jek chcesz to na PW moge Ci podać nr telefonu do kolegi, który:
                                    - montuje BRC
                                    - ujeżdża oktawke 1,6AEE na squ 24.
                                    ustalisz sobie z nim ile to może palić, czy mu gaśnie, itp, itd.
                                    w takim razie poprosze, powalcze jeszcze z tym,

[ Dodano: Sro 06 Wrz, 06 09:10 ]
                                    Zamieszczone przez Maicroft
                                    Jak czytam, ze auto przy dojezdzie do skrzyzowania gasnie, to mi sie przypominaja czasy Poloneza na LPG,
                                    ...
                                    tak jak pisałem "specyficzna sytuacja" - silnik musi zejść z obrotów na biegu, nie ma co porównywać do Poloneza, poza tym drobnym problemem auto jeździ bez różnicy benzyna - gaz.
                                    Pewnie 99 % użytkowników aut z instalacjami gazowymi Sequent 24 nawet nie zauważyło tego drobnego "niuansu".

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Ja Ci wierze, ale taki niuans, jak sam mowisz denerwuje, przynajmniej mnie by to denerwowalo :|
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 976

poszło na PW.

Komentarz

• nosferatus
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 601

ja też miałem podobną sytuacje zaraz po założeniu instalacji - po redukcji na luz silnik gasł-ale nie zdarzało się to regularnie.któregoś pięknego dnia brakło mi milimetrów żebym nie rozpierdolił mojej szkodniczki i jakiegoś innego samochodu - zaparłem się jak osioł i pojechałem do serwisu .
                                          mała zjebka dla gościa który montował instalacje i ustawiał program , do dzisiaj fura zapierdala aż miło - polecam opierdzielić kogoś dość konkretnie i od razu instalację się da naprawić.
                                          Życzę powodzenia w bojach!!!
                                          Silnik BFQ + sekwencja KME
                                          CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                                          Hertz HSK 165
                                          Hertz DBX 250
                                          KICX Kap 45
                                          KICKER ZX 200.2
                                          Kable - Dietz, Caliber
                                          Kondzio 1F
                                          wygłuszenie drzwi

Komentarz

• krs
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 28

Wygląda na to , że nie jest tak ślicznie, idealne instalacje nie istnieją. Jak się chce jezdzić za 2 zł to trzeba więcej uwagi poświęcić dla autka i tyle, no i oczywiście gazownik musi być kompetentny. Zobaczmy jak będzie przecież instalka zwróci mi się za 4-5 miesięcy, a potem czysty zysk :szeroki_usmiech. Chyba , że gang kaczek podniesie akcyze na gaz to wtedy zrobimy polowanie przy ul. wiejskiej. Zdecydowałem się na Landirenzo omegas. Najmniej negatywnych opini. Zakład wydaje się być ok. w środe montarz, a w piątek już będe miał 1000km nakulane na gazie, to podziele się wrażeniami. Dzięki za dobre rady pozdrawiam

Komentarz

• tomi98
                                              Rider
                                              • 2004
                                              • 564

Zamieszczone przez krs
                                              Zdecydowałem się na Landirenzo omegas
                                              dobra decyzja

Komentarz

• ProSzeK
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 43

wiecej srania niz to warte.... nieoszukumy sie silniki te nie sa przystosowane do instalcji gazowych... a takie przeróbki jakie robia w serwisach to ingerencja w strukture auta.
                                                SKODA FABIA
                                                1.9 TDI 101 PS

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Nie kazdy jest w stanie wylozyc w momencie kupna auta +3-9tys zl, zeby oszczedzac, a inni i tak stwierdza ze na LPG jezdzi sie im taniej niz na ON, taka prosta zaleznosc :szeroki_usmiech
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...